Rozinky /bez přidaného cukru/ 250g

47,00 Kč
S DPH
Počet

Rozinky nebo také hrozinky jsou sušené plody révy vinné. První doložené záznamy o konzumaci rozinek jsou přes 4000 let staré. Rozinky byly oblíbenou pochoutkou ve starověké Persii, Mezopotámii, Egyptě, Řecku a Římě. V současné době jsou k dostání rozinky nejrůznějších odrůd pocházejících ze všech koutů světa. Rozinky se vyrábí z velmi sladkých hroznů, proto se na jejich výrobu specializují především země s teplejším klimatem. Tradičními producenty rozinek jsou země Blízkého původu a státy kolem Středozemního moře. Významnými vývozci sušených plodů vinné révy je také Austrálie, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Argentina, Chile a Kalifornie. Na trhu se vyskytují rozinky různých barev (černé, hnědé, červené, žluté, zelené) a velikostí. Prodávají se odrůdy bez peciček i s pecičkami. Obyčejné rozinky s pecičkami jsou označovány jako cibeby. Sultánky jsou rozinky bez jadérek. Známé jsou Korintky – malé rozinky bez peciček, velmi tmavé barvy pěstované v Řecku. Ze Španělska pochází oblíbená odrůda Malaga. Tradiční způsob výroby rozinek probíhá sušením hroznů na přímém slunci. Dnes se využívá pro dehydrataci plodů vinné révy též účinku horkého vzduchu.Ve finálním stádiu výroby jsou rozinky ošetřeny oxidem siřičitým, který brání oxidaci plodů a předčasné ztrátě barvy. Někteří jedinci jsou však na sulfáty citliví. Nejvíce jsou jejich účinkem ohroženi astmatici. Většinou však lidé nemívají po požití sušeného ovoce žádné zdravotní potíže. Přesto je dobré před konzumací rozinky propláchnout v horké vodě a sulfáty z povrchových vrstev odplavit.  Rozinky mají značnou výživovou hodnotu. Nejvýznamnější nutrientem jsou sacharidy. Složení:  Rozinky 42%, cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, *syrovátka, rostlinný tuk, emulgátor: slunečnicový lecitin E322, leštidlo: šelak E904, arabská guma, rumová příchuť. Kakaová sušina min. 35%. Země původu: Anglie. * alergen
188K580
Nový produkt

Mohlo by vás také zajímat